Marka Deneyimi

Sıfırdan Marka Oluşturanlar İçin Marka Deneyimi

Biz pazarlamacılar, işimiz doktorluğa ya da mühendisliğe benzemediği için kendi “havalı” kavramlarımızı yaratır ve bol keseden kullanırız. Bunların işimize önem ve değer kattığını düşünürüz.

Hayır hayır “Kullanıcı Deneyimi” ayrı şey “Marka Deneyimi” ayrı şey. “Deneyimsel Pazarlama” bu işin bir parçası, ancak “Marka Deneyimi”nin kendisi değil. Tabi bir de “Müşteri Deneyimi” var; o da bambaşka bir şey. Gel de çık işin içinden…

Oysa müşterilerimize ne diyoruz? Basit olun. Net konuşun. Mümkünse tek bir şey söyleyin, ne dediğiniz anlaşılsın.

Anlatan biz olunca da işi karmaşık hale getirmeyi seviyoruz.

Tütün ürünleri, alkollü içecekler, gıda, moda, mücevher, medya… Son 10 yılda, farklı sektörlerde faaliyet gösteren yerli ve yabancı müşterilerim için, Türkiye’nin dört bir yanında yüzlerce marka deneyimi projesi tasarladık ve uyguladık. 7-8 kişilik über kişiye özel işlerden 10.000 kişilik festivallere kadar farklı büyüklükte operasyonlar için sıra dışı marka deneyimleri yarattık.

İzin verin işin aslını size olması gerektiği gibi anlatayım. Son yıllarda herkesin dilinden düşmeyen marka deneyimini, deneyim yazarı ve tasarımcısı olmama rağmen, sizden biri gibi açıklayım…

01. Nedir şu marka deneyimi dedikleri?

En genel tanımıyla, markanızın mevcut ve potansiyel müşterilerine yaşattığı anların bütününe marka deneyimi denir. Bu kadar basit.

Kavram, kullanıcı deneyimi (UX), müşteri deneyimi (customer experience) ve deneyimsel pazarlama uygulamalarının tümünün üst çatısıdır. Boşverin pazarlama uzmanlarını… Bunlardan herhangi birine marka deneyimi demeniz yanlış olmaz.

Marka deneyimi, mal ya da hizmetinizin hisse bürünmüş halidir. Bu hisler anlar aracılığı ile markanızın tüm temas noktalarını (mağazanızdan etkinliğe, reklamlarınızdan müşteri hizmetlerinize kadar) kullanarak oluşturulur. Deneyim yaratmak, bütünsel bir iştir.

 

02. Nasıl yani… Reklamlar da marka deneyimine mi girer?

Reklam adı üzerinde reklamdır. Çoğunlukla tek taraflı bir iletişim yöntemidir. Marka deneyimi için müşterinizin iletişim sürecine dahil olması; hatta içeriği yaratan olması önemlidir. Ancak doğru strateji ile reklamlarınız da birer deneyim unsuruna dönüşebilir.

03. Reklam mı daha etkilidir marka deneyimi mi?

Ne biri ne öteki. Hatta kötü yapılırsa hiçbiri.

04. Marka deneyimini afili bir şekilde tanımlasan olmaz mı?

Olur, yapalım. Buyrun: Hedef kitlenize bir yaşam deneyimi gerçekleştirmek için yapılan, tüketicinin içinde olduğu, katıldığı ve edindiği olay ya da olaylar zinciridir. Nasıl, oldu mu?

05. Deneyimsel pazarlama dediğiniz şey de marka deneyiminin etkinlik kısmı oluyor o halde?

Deneyimsel pazarlama çoğunlukla etkinlikler aracılığı ile yapılır. Ancak sadece etkinlik değildir. Deneyimsel pazarlama bir vizyondur. Deneyim dediğimiz şey tüketici ile tanışmadan önce başlar, satın almaya kararı ile sürer, satış sonrası da devam eder.

Şirketinizin telefonu açış şekli, santralin bekleme müziği, bina seçiminiz, dekorunuz, çalışanlarınızın kıyafeti, reklam mecralarınız, müşteri hizmetleriniz yani potansiyel tüketicinizle temas ettiğiniz her nokta bir deneyim fırsatıdır. Bugünün pazarlamasında aslolan kendinizi reklam yapıyor gibi görünmeden tanıtabilme becerisidir.

06. Bize hep dijital offline pazarlamayı döver dediler. Deneyim işinde de öyle mi?

Yok öyle bi’şey. Siz dijitali göklere çıkaranlara aldanmayın. Dijital pazarlama, satış ya da imaj yönetimi sürecini tamamlayan harika bir yöntem. Ancak tek başına yeterli değil; hayatınızı kurtarmaz.

En iyi marka deneyimi elle tutulur, gözle görülür hatta duyulur ve tadılır olur. Deneyim bir yerde dijitale de sıçrar, koordineli bir şekilde geniş etki yaratırsa, işte o zaman tadından yenmez. Pazarlama bütündür.

07. Marka deneyimi marka değerini nasıl etkiler?

Deneyimsel pazarlama spesifik bir yöntem değil, pazarlamaya yeni bir bakıştır. Bu vizyona sahip markaların değeri artar.

Modern değerleme kriterlerine göre bir markanın değeri, kullanıcılarının zihnine, duyularına, duygularına ve yaşam tarzına dahil olabilen bütüncül bir anlama sahip olmasıyla ölçülür.

Ürünler kopyalanabilir. Marka özellikleri kopyalanabilir. Ancak deneyimler kopyalanamaz. İşte bu yüzden deneyim tasarımı markanızı benzersiz kılar.

08. Deneyim işinin en önemli kısmı neresidir?

İletişime artı bir duyu ekleme becerisidir.

Harika bir makarna reklamı izlediğinizde, eğer film çok başarılıysa, canınız çeker ve karnınız guruldar. Ancak reklam ne kadar iyi olursa olsun makarnayı tadamazsınız. Reklam ürünü sadece görmenizi ve duymanızı sağlar.

Oysa İtalyan lezzeti öyküsü sunan bu markanın, makarna yapım atölyesine katıldığınızda hem hikayeyi bizzat deneyimler, hem de ürünü reklamsız görür ve tadarsınız.

Ambiyansta her detay marka fikrine uygun olarak tasarlandığı için 5 duyunuzu harekete geçiren aksiyonlarla karşılaşır, fark etmeden müşteriye dönüşebilirsiniz.

09. Marka deneyimi en çok hangi sektörde işe yarar?

Hangisinde yaramaz ki… Bir ketçap da, kadın pedi de, banka da, konut markası da deneyim yaratabilir. Deneyim her sektör için gereklidir. İddialı olalım… Marka deneyimi işi, tanıtımın geleceğidir.

10. Marka deneyimi neye göre yapılır?

Önce neye göre yapılmaz onu söyleyelim… Rakibe göre, CEO’nun keyfine ya da marka yöneticisinin zevkine göre yapılmaz. Sırf moda ya da başkaları yapıyor diye yapılırsa, o işten hayır gelmez.

Marka deneyimi aksiyonu sadece ve sadece marka fikrinize göre planlanır ve uygulanır. Yani merkezinde markanızın esas satış önermesi yer alır/almalıdır. Bu önerme, iş ve iletişim hedefinize, sezona, mekana ve bütçeye göre son şeklini alır.

Yaşamın kendisi bir deneyimdir. İşte bu nedenle marka deneyimi, şirketiniz için hayatidir!

MarkaDeneyimi

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir